Pantalla gran per a bascos i ianquis


Pantalla gran per a bascos i ianquis
Els Girona acullen els festivals Zinemaldia i Americana, que recorda Seymour Hoffman

Si pensàvem que als cinemes les produccions nord-americanes ja hi tenien un lloc més que privilegiat, ens equivocàvem a mitges. Molts dels títols de les cartelleres duen el segell de Hollywood, però a més d’aquests també existeix tot un ecosistema de pel·lícules independents que rares vegades arriben a projectar-se a la gran pantalla. Per això sembla que encara quedava un espai per al naixement d’un nou festival cinematogràfic a Barcelona, Americana, que s’estrenarà demà i s’allargarà fins diumenge. Però la bona notícia per als cinèfils és doble, ja que dijous donarà també el tret de sortida la novena edició del Zinemaldia, dedicat al millor cinema basc recent.

Americana, festival de cinema independent nord-americà, debutarà amb una programació eclèctica i allunyada dels estàndards de la indústria més comercial. I amb una joia ben oportuna: rendint homenatge al malaguanyat actor Philip Seymour Hoffman. El tribut serà dissabte, amb la projecció de Jack goes boating, l’únic treball de Hoffman com a director, presentat al Festival de Sundance el 2010 i inèdit a Espanya. L’inoblidable actor de Capote es va dirigir a ell mateix en aquesta comèdia dramàtica, de la qual també va fer el guió. Jack goes boating, que es projectarà amb una sessió especial gratuïta, explica la història d’un tímid conductor de limusines que acaba participant en una cita a cegues que desencadena una història d’amor i traïció.

Americana projectarà deu films que ja compten amb l’aval de festivals com el Sundance o l’Austin. Són propostes innovadores i molt recents que s’escapen dels circuits tradicionals. La fantasia dels tres adolescents protagonistes de The kings of summer, comèdia dirigida per Jordan Vogt-Roberts, inaugurarà el festival. El documental American Promise, de Joe Brewster i Michèle Stephenson, és un altre dels plats forts, que amb un to intimista segueix 13 anys de la vida de dues famílies afroamericanes que lluiten per donar la millor educació als seus fills. El drama romàntic Ain’t them bodies saints, de David Lowery, i la commovedora història de la jove Grace a Short Term 12, de Destin Cretton, també són exemples d’un cinema que poques vegades surt a la superfície.

Qui ja fa temps que navega per alta mar és Zinemaldia, que deixarà de ser una mostra per fer-se gran i convertir-se en el festival de cinema basc més important fora d’Euskadi. Totes les projeccions de les dues propostes es duran a terme als Cinemes Girona i el menú estarà acompanyat de xerrades i taules rodones.

Per primera vegada el Zinemaldia s’ha finançat, en part, a través del micromecenatge, amb una campanya que ha recaptat 3.000 euros. Una altra novetat és la incorporació d’una secció oficial a concurs, anomenada Txapela d’Or, que comptarà amb un jurat format per membres com ara Joel Joan i Jordi Ambrós.

El certamen, organitzat per Euskal Etxea, l’obrirà la minisèrie Gernika bajo las bombas, del director Luis Marías, producció que mescla personatges reals i ficticis per recrear la brutalitat del bombardeig de 1937. Destaquen també Asier y yo, d’Aitor Merino, que tancarà el festival el 22 de febrero.


Posted originally: 2014-02-14 09:33:36

Leer original

Pantalla gran per a bascos i ianquis


Entrando en la página solicitada Saltar publicidad